Svenska bredbandstjänster

Allente

Detta bredbandsföretag är ganska nytt då det startades år 2020. De erbjuder bredband både via fiber och tv. Allente är ett nytt varumärke på bredbandsmarknaden som levererar bredband och tv via fiber. Företaget är en sammanslagning mellan de två företagen Canal Digital och Viasat. Allente ägs till hälften av Nordic Entertainment Group och den andra halvan av Telenor.

Du som privatperson kan välja ett bredband som har hastigheter mellan 250, 500 och 100 Mbit per sekund. Väljer du att teckna ett paket för fiber-tv så får du ett reducerat pris. Även bostadrättsföreningar och företag kan använda sig av Allentes tjänster. Då ligger Mbit hastigheten på 100/10 eller 1000/1000.

Bahnhof

Bahnhof är ett företag som fokuserar på nytänkande och starkt tillgängligt internet. De ligger på fjärde plats i Sverige i listan på etablerade bredbandsföretag. Bahnhof startades år 1994 och är ett stabilt alternativ till de andra mäktiga telekomföretagen. De värdesätter den personliga integriteten och vill lägga prioritet för kunder att ha möjligheten att få åtkomst till fri datatrafik med hög sekretess, där de bland annat har programvaror för att skydda dig från virus. Idag har Bahnhof många abonnemangskunder och växer ständigt. Enligt tester är Bahnhof ett av Sveriges snabbaste och effektivaste bredband.

Bredband2

Detta bredbandsföretag grundades 1989 och har blivit känt för att specialisera sig inom bredband via fiber. Eftersom fiber är så pass etablerat idag så har bredband2 verkligen fått tillgång till stora marknadsdelar. Förutom att de erbjuder fiber så kan deras kunder också välja mobilt bredband och telefoni. De har även tilläggtjänster som exempelvis olika säkerhetslösningar för företagsnätverk. När du väljer att teckna bredband2 kan du få möjlighet att anställa en så kallad hemfixare som kommer hem till dig och sköter hela installationen för ett pris på 499 kronor i timmen.

Junet

Junet är ett lite mindre företag på bredbandsmarknaden som statades 2005 och de jobbar i Jönköping med omnejd. Dock kan deras tjänster användas i hela Sverige. Junet kan erjbuda deras tjänster både till företag och privatpersoner. Deras tjänster omfattar bredband via telefoni, fiber och tv och även olika streamingjänster. De kan också erbjuda flera olika skräddarsydda wifi lösningar åt både företag och privatpersoner. De har två fysiska butiker idag, en i Jönköping och en i Tranås.

Ownit

Bredbandsföretaget Ownit skapades 2003 och även detta företag riktar in sig på försäljning av bredband via fiber. Företaget ägs av Telenor sedan 10 år tillbaka och sedan start har de många företagskunder. Sedan 2014 har de även inriktat sig på försäljning till privatpersoner. Ownit har idag etablerat cirka 35 stycken stadsnät som är spridda över Sverige och har även uppnått ett kundflöde på ungefär 175 tusen privatpersoner.

Tele2

Detta företag är det största telekommunikationsföretaget på den svenska marknaden som är privatägt. Det grundades 1993 och har från start konkurrerat med bland annat Telia. Deras största fokus har alltid varit inriktat på mobilt bredband och mobiltelefoni. 2018 valde Telenor och Com Hem att göra en sammanslagning, ända sedan dess har företaget varit på 2:a plats inom försäljning av fasta bredbandstjänster. För ett år sedan i April 20201 kom företaget fram till att Com Hem skulle upphöra och Tele2 skulle ta över helt.

Telenor

Telenor är ett norskt företag och har blivit relativt stor i Sverige men även i fler länder. Idag klassas Telenor till att vara en av de tre största bredbandsleverantörerna på den svenska marknaden. Under sent 90 tal försökte faktiskt Telenor samarbeta med Telia, dock blev det inte lyckat då kulturerna krockade. Därefter valde Telenor att sköta etableringen i Sverige på egen hand. Sedan dess har Telenor fått bra marknadsdelar.

Telenor fokuserar väldigt mycket på att erbjuda olika helhetslösningar, kommunikationslösningar och andra smidiga tjänster för företag för att effektivisera deras dagliga arbete. Deras kundservice är otroligt etablerad och de har alla verktygen för att hjälpa både företag och privatpersoner med deras behov av uppkoppling.

Telia

Telia är den största bredbands- och teleoperatören i Sverige, de utgör ungefär en tredjedel av bredbandsmarknaden. Telia började att grundas i mitten på 1800-talet då staten tyckte att Sverige behövde ett företag som skulle erbjuda telekommunikation. Det var inte förens i början på 1990 talet då tekniken hade utvecklats så pass att Telia kunde bli ett televerk. Efter det gick utvecklingen bara framåt och kort därefter började företaget erbjuda tjänster för internetuppkoppling och bredbandsalternativ.

Förutom att företaget är störst i Sverige inom bredband så har de även etablerat sig i andra delar av Europa men också i Asien. Telia är som många andra bredbandsföretag börsnoterat men största delen av företaget ägs av den svenska staten.

Tre

Tre bildades 2003 och blev introducerad som en nykomling på marknaden. Idag är de det fjärde största företaget för försäljning av mobilt bredband. Förutom att de är stora i Sverige så har de även verksamheten Hi3G som ingår i Tre, denna verksamhet är välkänd över hela världen.

De erbjuder endast mobilt bredband och har satsat stenhårt på att leverera ett starkt nät åt deras kunder. De har lagt extra mycket fokus på att generera bra täckning i större områden som exempelvis Stockholm och Malmö. På områden i resten av Sverige som inte är lika stora har de även samarbete med Telenor och deras nät.

Via Bredband

Via Bredband är ett bredbandsalternativ med satellit-lösning, företaget har bra täckning över hela landet och är en perfekt lösning för dig som har dåligt täckning med exempelvis mobilt bredband, eller om du inte har möjlighet att använda fast bredband. Bredbandet uppkopplas via en parabolantenn och när du väljer att teckna avtal med Via Bredband så ingår det bland annat gratis installation och inkoppling. Det är väldigt bra att ha i till exempel sommarstugan eller på andra platser där nätet inte är 100 procent. Bredbandshastigheten ligger på 50 Mbit per sekund och du kan räkna med bra uppkoppling.

Viasat

Viasat är ett känt bredbandsnamn för många, som nämnt innan så ingår Viasat numera under företaget Allente. Viasat i sig är fortfarande ett enskilt märke men det drivs nu av Allente sedan 2020, samma är situationen för Com Hem. De kunder som haft abonnemang hos Viasat tidigare behöver inte oroa dig för att skaffa ett nytt abonnemang hos Allente, du behåller nämligen ditt gamla abonnemang och samma priser som du hade hos Viasat.

Det finns en del bredbandsalternativ med Viasat, det vanligaste bredbandet har en hastighet på 1 Gbit per sekund och där får du även surf som är obegränsad. Ett annat alternativ är tjänsten bredband med tv, det är som ett paketpris där du får ett billigare pris och samtidigt får du tillgång till massa tvkanaler och även en streamingtjänst som heter Viaplay, där finns det massor av filmer, tvprogram och serier att kolla på.