Teleoperatörer i Sverige

Det finns flera olika aktörer inom telefoni, internet och kommunikation på den svenska marknaden, och det kan därför ibland kännas svårt att hitta rätt eller att få koll på vilka möjligheter som finns att välja på. Här hittar du alla de telefonoperatörer som är verksamma i Sverige, med lite information som introducerar varje med lite information om deras historia och om vad de har att erbjuda dig och övriga i din familj.

Det finns i Sverige fyra huvudsakliga teleoperatörer, samt några varumärken, dotterbolag eller systerbolag till dessa som också erbjuder tjänster inom telefoni och internet. Tills 1993 var det statligt ägda Telia det enda alternativet, men sedan dess har vi också fått se Tele2, Telenor och Tre. De har alla till helheten sedd snarlika utbud av tjänster och abonnemang, men med vissa detaljer som skiljer dem åt och gör dem olika intressanta för olika grupper användare – till exempel familjer, seniorer, ungdomar, studerande, de som reser mycket, de som använder internet mycket, och de som inte använder telefoni eller internet särskilt mycket alls och som bara vill betala för just den mängd som de har använt. Tänk på när du funderar på att byta till en ny operatör att du innan du har sagt upp ditt tidigare abonnemang bör be om att få ditt nummer porterat över till den nya operatören för att kunna få behålla det.

Telia

Telia var den första teleoperatören i Sverige, och grundades redan 1853 under namnet det Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket. Detta förkortades sedan till Televerket, innan operatören fick sitt nuvarande namn. Telia var länge den enda teleoperatören på den svenska marknaden, ända till Tele2 mellan 1993 och 1994 började erbjuda sina tjänster i landet. Telia är fortfarande den operatör som är mest använd i Sverige, och är även den som har bäst täckning över hela landet gällande både fast telefoni och mobil – såväl ute på landsbygden som i städer och i mer tätt befolkade områden – men med detta kommer också att abonnemang hos Telia är något dyrare än vad det kostar hos övriga operatörer på den svenska marknaden. Telia är fortfarande delvis statligt ägt, och har utöver just namnet Telia även flera varumärken och dotterbolag som de bedriver olika verksamheter relaterade till telekom under – bland dessa ingår till exempel Halebop och Fello med flera.

Hos Telia finns det flera olika modeller och abonnemang som passar olika typer användare. Oavsett vilket abonnemang du väljer ingår fritt användande av sociala medier, och du som är mellan 18 och 28 år gammal får rabatt på ditt abonnemang hos Telia. Det går att ansluta upp till sex familjemedlemmar till deras modell för familjer, genom vilken det går att dela på samma mängd data till användande av internet – eller att välja deras abonnemang för obegränsad användning av internet inom Sverige och upp till 20 GB i övriga Europa. Telia erbjuder även andra tjänster, till exempel molnlagring av bilder, videor och andra filer på servrar i Norden, med obegränsat utrymme.

Tele2

Tele2 är precis som det låter på namnet den andra teleoperatören i Sverige, och var den första som inte var ägd av svenska staten. Den grundades 1991, först enbart som internetlevernatör under namnet Swipnet (kort för Swedish IP Networks). 1993 började de erbjuda internationella samtal för en lägre kostnad än vad motsvarande tjänst kostade hos Telia (då Televerket), och året därpå även samtal inom Sverige. Numera är de en av de största operatörerna på den svenska marknaden och den operatör som har bäst 4G-täckning i Sverige, och är även en stor aktör inom telefoni och internet i vissa länder i Östeuropa som Estland, Lettland, Litauen och Ryssland. De har täckning för cirka 90 procent av Sveriges yta och 99,9 procent av befolkningen, vilket är bra nog för de flesta – men kolla för säkerhets skull upp om ditt område ingår om du bor eller jobbar på landsbygden eller på något annat glesare bebyggt område.

Hos Tele2 går det att ansluta upp till fem familjemedlemmar till deras modell för familjer, där det går att dela på den mängd data som ingår i ditt abonnemang för användning av internet, men detta kräver att du har ett abonnemang som ger dig minst 12 GB data per månad. Har du ett abonnemang för minst 25 GB får du stöd för 5G, och väljer du ett med obegränsad användning av internet i Sverige kan du även använda upp till 50 GB i övriga EU samt i vissa andra länder. För dig som är medlem i Smart Senior och som är minst 60 år gammal får du rabatt på 20 procent på din månatliga räkning hos Tele2 – och samma sak gäller även för dig som studerar och är medlem i Mecenat. Utöver telefoni och internet har Tele2 också streamingtjänsten Tele2 Play med film och serier.

Telenor

Telenor är som namnet antyder en telefonoperatör från Norge. Den grundades ursprungligen som Norges telegrafverk, men bytte namn till Televerket 1969 och till det nuvarande namnet 1994. Telenor är till största del ägt av norska staten, och var länge den enda operatören som var verksam i Norge, men på samma sätt som hände i Sverige dök det upp andra operatörer i Norge som bröt deras monopol 1998. Telenor är verksamt internationellt, med ett fokus på de nordiska länderna och Asien – de började erbjuda sina tjänster i Sverige 2001 – och har genom detta blivit en av de största företagen i Norge och en av de största teleoperatörerna i världen. De var tidigare även verksamma i sydöstra Europa, men sålde 2018 sin verksamhet i den regionen till det tjeckiska bolaget PPF Group. Utöver under namnet Telenor bedriver operatören också verksamhet genom andra varumärken och dotterbolag, däribland Glocalnet och Vimla.

Telenor erbjuder flera fördelar, som möjligheten till att byta till en ny mobiltelefon varje år utan kostnad och möjlighet att använda flera av deras tjänster i andra länder i EU. De har även en modell för dig med familj som vill sänka kostnaderna, där upp till åtta familjemedlemmar (som inte behöver bo på samma adress) kan ringa gratis till varandra och dela på samma pott data till internetanvändning – och det som inte används upp går att spara till nästföljande månad. De erbjuder även ett alternativ för dig som vill kunna använda internet mer, där du har en obegränsad mängd med data att använda inom Sverige och upp till 100 GB i övriga EU, USA och vissa andra länder. En nackdel för vissa kan vara att Telenor utöver sin modell för familjer inte har särskilda erbjudanden eller abonnemang för andra grupper som seniorer, ungdomar eller studerande, utan enbart generella sådana.

Tre

Tre, även skrivet 3 (med namnet syftande på tekniken 3G), är en teleonoperatör från Kina, som grundades 2000 av CK Hutchison Holdings och Investor AB. Det är verksamt i flera länder – inte bara i Hong Kong, utan också i vissa europeiska länder som till exempel Storbritannien, Österrike och de skandinaviska länderna. Operatören gjorde debut på den svenska marknaden 2003, och har sedan dess blivit den fjärde största på den svenska marknaden. Tres moderbolag Hi3G Access bedriver också verksamhet inom telefoni och internet i Sverige genom ett annat bolag, Hallon. De har bra täckning över de södra delarna av Sverige och i större städer i Sverige, men sämre täckning på landsbygden, framförallt i de norra delarna av landet, vilket ju är en viktig aspekt att ta med i beräkningen för den som bor eller jobbar där, eller som besöker Norrland med någon mån av regelbundenhet.

Liksom flera andra operatörer i Sverige erbjuder Tre en modell för familjer där det går att registrera personer som medlemmar i en familj för att kunna dela på abonnemangets pott data till internetanvändning och kunna kommunicera fritt inom familjen, för upp till fem personer. Vad gäller internet har Tre olika abonnemang för allt från 5 til 50 GB per månad, som inte går att spara till nästföljande månad; dock kan du strömma musik om du inte har använt upp all din data från föregående månad på upp till 70 GB, utan att det först ska ta av potten för den nuvarande månaden. Du har också möjlighet att surfa nästan utan begränsningar inom Sverige samt 60 GB i övriga EU-länder; en begränsning som finns är att du efter att ha använt 20 GB på ett dygn måste genom SMS bekräfta ytterligare användning med 5 GB i taget för att kunna fortsätta använda internet under det dygnet. För dig som är medlem i Smart Senior finns det vissa rabatter på olika tjänster och abonnemang hos Tre.